Şu güzelim bahar günlerinde uzuun uzun sohbetli çay saatleri yapmak çok güzel oluyor. E çayın yanına da şöyle güzel, pofidik pofidik muffinler yakışır değil mi? 🙂 Bugün vereceğim muffin tarifi tarçınlı ama dilerseniz tarçını tariften çıkartabilirsiniz. Ve tabii ek olarak üzümlü,çikolata parçalı,kuruyemişli muffinler de yapabilirsiniz. Hadi o zaman hemen başlayaım. Öncelikle malzemeler;
- 2 adet orta boy yumurta
- 1-1.5 su bardağı şeker
- yarım paket kabartma tozu
- yarım paket vanilya( isteğe göre)
- 1 tatlı kaşığı tarçın (isteğe göre)
- 1 çay kaşığı mahlep (isteğe göre)
- 2 bardak un
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı yoğurt
TARÇINLI MUFFİNİN YAPILIŞI;
Püf Noktası:Öncelikle en başta belirtmem gereken şey tüm malzemelerinizin oda sıcaklığında olması. Özellikle yumurta ve yoğurt soğuk olmamalı.
İlk olarak yumurtaları şeker ile güzelce çırpalım. Beze yaparken ki gibi kremamsı bir hal almaya başlayınca yavaş yavaş yoğurdu eklemeye başlayalım,aynı şekilde çırpmaya devam edelim. Sıvı yağı da ilave ettikten sonra un,kabartma tozu ve tarçın,vanilya ve mahlebi de ekleyip karıştırmaya devam edelim. Bu noktadan sonra çırpma işlemine son verin ve sadece kaşık ile dibinden karıştırın.
Püf noktası:Kaşığınız tahta olursa çok daha iyi sonuç verecektir.
Ben bu tarifte yağlı kağıt şeklinde muffin kapları kullandım.
Eğer siz metal kalıp kullanacaksanız mutlaka kabınızı yağlayın. Karışımımızı 2 parmak boşluk bırakarak kaplara dolduralım.
Önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında alt üst açıkken pişirelim. İlk 10-15 dakika fırın kapağını açmayın,daha sonra bir bıçak batırarak pişmesini kontrol edebilirsiniz.Bıçağa sıvı şekilde hamur bulaşmıyorsa muffinler pişmiş demektir.
Püf Noktası: Muffinler ilk anda çok yumuşak ve pişmemiş gibi gelebilir. 10 dakika dinlendirdikten sonra iyice içini çekecek ve kendini toparlayacaktır.
İşte mis kokulu, sıcacık muffinlerimiz hazııır;
Ben muffinlerimin yanında ballı yeşil çay olan Arizona içeceğimi tercih ettim. Siz dilerseniz buzz gibi bir limonata ya da sıcacık bir çay da içebilirsiniz 🙂
Hepinize şimdiden afiyet olsun. Eğer tarifimi yaparsanız mutlaka beni etiketleyin,mutlu oluyorum böyle şeyler olunca 🙂 Bu arada Arizona içeceği çok merak ediyordum ve geçen gün Rossman’den alışveriş yaparken alıyım dedim. İçeceği çok beğendim ama itiraf edeyim asıl kabı için aldım bu güzelliği 😀 Ama baharı anımsatmıyor mu,çok hoşuma gitti odama koyuverdim bende 🙂
Ev yapımı çıtır pizza tarifim için beklemede kalın,şimdilik hoşçakalıııın!
Bu yorum 14 Eylül 2016 tarihinde 21:01 sularında yazılmıştır.
Merhaba benim size sormak istediğim birkaç soru var açıklama kısmında gastronom yazmışsınız sanırım gastronomi okudunuz bende gastronomi okumak istiyorum ama bölüm hakkında kafamda soru işaretleride var öncelikle sitelerdeki çoğu yazıda gastronominin önü açık bir meslek olduğu yazılmış fakat çalışma ortamı hakkında çok detaylı bilgi verilmemiş işte otelde çalışılır falan yazılmış ama otelde çalışmak için sanırım sadece 4 yıllık bölüm bitirmek yetmiyo birkaç kişi yurtdışında da eğitim görüp sertifika alınması gerektiğini söyledi yani aklım biraz karıştı benim sormak istediğim fazla özele girmeyecekse nasıl bir ortamda çalıştığınız yada çalışıldığı,bölüm hakkında birazcık bilgi ve bölümün olumlu,olumsuz yanları.Şimdiden teşekkür ederim.
Bu yorum 15 Eylül 2016 tarihinde 00:00 sularında yazılmıştır.
merhaba 🙂 Evet ben Gazi Üniversitesi Gastronomi ve mutfak sanatları mezunuyum, bölümüm 4 yıllıktı.Eğer 4 yıllık bölüm mezunu iseniz ve yabancı diliniz iyiyse Otelde şef olarak başlıyorsunuz ilk,Gazi üniversitesinde 2 yabancı dil öğretiyorlar. Otelde şef olmanız için elbette deneme süreci oluyor, yetkinliklerinize ve donanımınıza bakılarak şef olarak devam ediyorsunuz, şef olmanız için 4 yıllık bölümden mezun olmanız ve kendinizi geliştirmeniz çok önemli. Özellikle 5 6 yıldızlı otellerin mutfaklarında yaz aylarında çalışarak deneyim edinebilirsiniz. Mutfağı severeniz yükselmeniz de çabuk olacaktır, çalışma şartlarına gelecek olursam çok ama çok yoğun, düzensiz çalışma saatleri var, bazen gece bazen de gündüz çalışacaksınız, bayramlarda sevgililer gününde ve tüm özel günlerde tatil yapmayı unutabilirsiniz, çünkü mutfak asıl öyle günlerde yoğun oluyor. Özetle eğer mutfağı ‘gerçekten’ seviyorsanız önü açık, bol paralı, yükselebileceğiniz, hatta tüm dünyayı gezebileceğiniz bir meslek, ama eğer çok ta ilginiz yoksa hiç tercih etmemenizi öneririm 🙂
Bu yorum 15 Eylül 2016 tarihinde 01:13 sularında yazılmıştır.
Çok teşekkür ederim
Bu yorum 16 Eylül 2016 tarihinde 14:30 sularında yazılmıştır.
rica ederim