Bugün uçuk konusunda bildiklerimi yazmaya karar verdim çünkü sık sık maalesef uçuk çıkaran biriyim ve artık bu konuda tecrübe sahibi oldum. Hatta bu yazıyı yazarken bile dudağımda birkaç uçuk var:D Neyse efendim öncelikle uçuk nedir?
Uçuk cilt altında meydana gelen minik içi sıvı dolu kabarcıklardır. Kısa süre sonra müdahale edilmezse deri üstüne çıkar ve dış etkenlerle beraber daha fazla büyüyerek yayılır. Uçuk bulaşıcıdır. Her insanın bünyesinde uçuk mikrobu vardır. Kimileri uçuğu ne yaparsa yapsın önleyemez bende onlardanım işte. Kimileri ise strese ve yorgunluğa bağlı olarak nadiren uçuk çıkartabilir.
Uçuk yukarıda bahsettiğim gibi stres sonucu metobolizmanın hassasiyeti,bağışıklık sisteminin zayıf olduğu anlar ve adet dönemleri gibi hormonel değişim zamanlarında nüksedebilir. Uçuktan korunmak için özellikle kozmetik marketlerindeki dudak ürünlerini denemekten kaçının. Eğer illa deneyecekseniz ıslak bir mendil ile ürünün ucunu hafifçe silebilirsiniz. Bağışıklık sisteminizi güçlü tutun. Eğer benim gibi tüm bu önlemlere rağmen uçuk çıkartmaya devam ediyorsanız aşama aşama uçuk bakımını ve tedavisini anlatmak istiyorum;
1-Uçuklu bölge ile oynamaktan kaçının. Uçuk çıkan bölgeyi olabildiğince temiz tutmaya çalışın. Her temizlik sonrası havlu peçete ile yumuşak bir şekilde kurulayın. Havlu ile uçuklu bölgeyi kurulamaktan kaçının.Aksi halde evdeki tüm bireyler uçuk mikrobuyla savaşmak zorunda kalabilir.
2-Uçuk cilt yüzeyine çıkmadan önce kendini mutlaka hissettirir. Belirtileri yanma,kaşınma ve şişlik şeklinde olabilir. Kimi uçuklar oldukça acılı ve ateş verici dahi olabilir. Ben uçuğumun çıkacağını hissettiğim an doktorumun verdiği Aklovir isimli uçuk kremini kullanıyorum;
Bu krem uçuk deri yüzeyine çıkmadan deri altına nüfuz ederek uçuğun çıkmasını önlüyor. Ama eğer uçuk deri yüzeyine çıktıysa o zamanda yine parmağınıza bir miktar kremden alarak ‘sadece uçuğun üzerine’ bu kremi uygulayın. Tüpün ağzını asla uçuğa değdirmeyin. Ve dediğim gibi sadece sorunlu bölgeye az bir miktar uygulayın. Çünkü bu krem uçuğu geçirmesine geçiriyor ama yan etkileri çok fazla. Ben kullakdıktan sonra aylarca cilt kuruluğu ve pul pul dökülme sorunlarıyla mücadele etmek durumunda kalıyorum. O yüzden sorunlu bölge dışında uygulamanız yarar değil zarar verecektir.
3-Uçuk genelde dudak çevresinde nükseder. Dudaklar uçuk kremleri ile hemen ph seviyesini kaybederek kuruyabilir. Bunun sebebi uçuk kremlerinin iltihaplı sıvıyı kurutmaya yönelik olması. Bu gibi durumlarda hem uçuk üzerine hemde dudaklarıma Fucitec Plus Krem kullanıyorum;
Bu kremin özelliği iltihabın yayılmasını önlemek,bakteri oluşumunu engellemek ve kuruyan bölgeye nem vermek. Özellikle Aklovir kremin verdiği hasarı bu kremle gidermeye çalışıyorum. Uçuk çıkarmak zor,ama bakımı ve geçmesini beklemek daha zor.. Fucitec krem ayrıca sivilce,yara ve iltihaplı bölgelerde de kullanılan ve sevilen bir kremmiş. Ama siz sorununuza yönelik mutlaka doktorunuza danışarak bu kremleri kullanın.
4-Birkaç gün içinde iltihaplı ve sıvı halde olan uçuğunuz kuruyacaktır. Asıl zor dönem şimdi başlıyor. Sakın kuruyan kabuklarınız ile oynamayın. Aksi hale uçuk mikrobu tekrar ve tekrar derinize yayılacak,tırnaklarınıza bulaşarak daha farklı mikroplarla temas ederek iyileşmesi imkansız bir hal alacaktır.
5-Uçuk izlerini gidermek için kabukların kendi kendine düşmesini bekleyin ve ‘uçuk yok olduktan sonra’ izlerin üzerine aloe vera bitkisinin içindeki jeli günde 4-5 kere sürün;
Bu aşama için mutlaka uçuğunuzun tamamen kurumuş ve sona ermiş olması gerekiyor. Aksi halde uçuğunuz aloe vera ile beslenip tekrar edebilir. Aloe vera 1-2 gün içinde uçuk izlerinden kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca cildinizde bozulan dokuyu da tamir ederek eski elastikiyetine kavuşmasını da sağlayacaktır.
Ve son olarak kadın arkadaşlarıma çok önemli birkaç öneride bulunmak isterim;
Mümkünse uçuğunuzu kozmetik malzemeler ile kapatmamaya çalışın. Fondoten,bb krem gibi ürünler uçuğunuzu besleyebilir.
Eğer illa kullanmak zorundaysanız mutlaka uyguladığınız fırçanızı,süngerinizi bolca yıkayın. Aksi halde yüzünüzde herhangi bir yere uçuk mikrobunun bulaşması kaçınılmaz.
Bu dönemde kullandığınız rujlarınızı,lip balmlarınızı da mutlaka antibakteriyel peçetelerle silerek tekrar kapağını kapatın.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Umarım uçuğunuz en kısa zamanda geçer:))
Bu yorum 27 Temmuz 2018 tarihinde 03:58 sularında yazılmıştır.
Maglesef bende sendenim. O minick kremle arkadaş olduk. Ama dedigin gibi hasar cok veriyor sadece yaranin ustune surmeye ozellikle dikkat edin arkadaşlar
Bu yorum 27 Temmuz 2018 tarihinde 22:07 sularında yazılmıştır.
geçmiş olsuun 🙁